2013. augusztus 24., szombat

Vintage Speed összerakás - bosszantó apróságok képekben

Mivel van már egy karton féktisztítóm, gondoltam semmi sem állhat a Vintage Speed, majd a turbós blokk összefűzésének útjába. Sőt, akár egy szombat alatt össze is lehet pakolni a 2 motort olyannyira, hogy csak a hengerek, hengerfejek felrakását toljam át későbbi napokra. A szívó motor cuccai voltak közelebb hozzám a satupadon, ezért ahhoz nyúltam először. 30 perc se kellett a főtengely összes járatának és csapjának, a hajtórudaknak és a csapágyaknak a megtisztításához és összeszereléséhez. Igen, de az utolsó hajtórúd csavarjának betekerésekor éreztem, hogy az egyik csavar hol szorosan, hol lazán fordul. Gondoltam, hogy ez nem lesz így jó, és a gyanúm be is igazolódott amikor lekattant a nyomatékkulcs, mert a hajtórúd húzósan fordult a csapon. Ha lazítottam a csavarokon és figyeltem arra, hogy a nyomatékkulcs lekattanása után még egy picit se húzzam túl a csavart, akkor szépen forgott a hajtórúd a csapon. Arra jutottam, hogy görbe lehet a csavar. Csavar keresgélés, szétszedés, állítgatás, játszadozás következett. Oké, hajtórudak rendben.



Mondhatnánk, hogy a főtengely készen, de még a fogaskerekek biztosító gyűrűjét nem tettem a helyére, mert miután a kerekeket melegen felszereltem a tengelyekre, a turbós motor főtengelyére (amin gyári fogaskerekek vannak) gond nélkül felpattintottam a gyűrűt, de a VS motor főtengelyének (amin egyenes fogazású kerék van) beszúrásába nem ült be a biztosító gyűrű. Igen, az egyenes fogazású fogaskerék egy gondolattal szélesebb volt a gyárinál. A biztosító gyűrű hosszadalmas csiszolása következett, de végül az is a helyére került. (Itt teszem hozzá, hogy nem olyan könnyen megmunkálható anyag az a rugóacél.)


Az összeszerelés egy egyszerű szakasza következett (Bár az előzőek is egyszerű lépéseknek számítanak...). Mivel ennek a blokknak minden felületét újra síkolták, ezért vissza kellett tenni bele a tőcsavarokat. Ez a művelet a szétszedéskor felcímkézett tőcsavaroknak köszönhetően gyorsan ment. Csupán annyi pluszt kellett tennem, hogy alaposan megmérjem, hogy melyik tőcsavar mennyire lóg ki a másik blokkfélből, mert zárt anyákkal akarom összerakni a motort, és nem lenne szerencsés ha a tőcsavar lefeneklene az anyában még azelőtt, hogy összefogná a blokkfeleket. Az olajleeresztő fedél tőcsavarjait is kicseréltem belülről becsavart hatlapfejű csavarokra. Itt fontos a megfelelő hossz eltalálása, mert az új fedelek erősebb anyagból vannak, amit ha vastag Victor Reinz tömítéssel párosítunk, akkor a gyári hosszúságú csavarokat alkalmazva alig fog 1-2 menet. Persze az se túl jó, ha hosszú csavart teszünk, mert gyárilag zárt anyák fogják a fedelet. A helyzeten picit javíthatunk, ha a gyári zárt anyák helyett a kereskedelemben kapható M6 zárt anyákat alkalmazunk, mert azok nem csak 5 hanem 7-8mm mélyen tudják a tőcsavart befogadni, így több a játékterünk. A szívókosár is visszakerült a blokkba, Gene Berg után szabadon, beragasztva.


Több dolog hátráltatott ezidáig, de meg nem akasztott egyik nehézség sem. Következő lépésként összeszereltem az Engle W100 vezérműtengelyt a CB Performance egyenes fogazású vezérműkerekével. Pár mondat erről a kerékről: Azért használnak egyenes fogazású kerekeket tuning motoroknál, mert a ferde fogazás révén a vezérműtengely el akarna mozdulni hosszirányba is, így kopik a vállas csapágy válla. Ez akkor lényeges, ha nagy emelésű tengelyünk, dupla szeleprugóink vannak, mert akkor ez a káros hatás erőteljesebben jelentkezik. A VS motornál erről szó sincs, a tulaj egyszerűen szeretné hallani az egyenes fogazás okozta hátborzongató, visító hangot. Ennek a CB Performance CroMo keréknek a másik érdekessége, hogy a hozzá adott excenteres alátéteknek köszönhetően a vezérlés eltolható +/- irányba 3-6 fokot, így a motor hangolható a nyomatékosabb, illetve a forgósabb jelleg felé.
Miután a csapágyak is bekerültek a blokkba, bepróbáltam a vezérműtengelyt (Természetesen a már megszokott apró sérülések elpolírozása után, melyekkel mindig találkozok tengely vállas csapággyal érintkező vállainál, és amelyek nem durvák, de rögtön az első beépítéskor összekarcolják a csapágy vállát.)


Ezután tudtam, hogy néhány dolgot ellenőriznem kell: Az első, hogy hogyan fér el az olajpumpa. Ez azért fontos kérdés, mert ennek a motornak a szétszerelésekor láttam, hogy nagy szállítású pumpa van beépítve, de egyrészt 5db tömítéssel hézagolták azt, illetve alaposan megfaragták a házát, hogy elférjen a vezérműtengely kerekétől. Ez azért lehetett, mert egy 71 utáni olajpumpa került a motorba, de valószínűleg egy 71 előtti vezérműtengellyel párosítva. Most a motor kapott egy sportvezérműtengelyt, de a sportvezérműtengelyekhez a 71 előtti szivattyúk passzolnak (faragás nélkül). A gyanúm beigazolódott, sőt, ennél a CB Performance keréknél még drasztikusabb a helyzet. Már meg is rajzoltam a vágandó alumínium alátétet a pumpa alá. Felmerülhet a kérdés, hogy így is pontosan illeszkedik-e majd a blokk olajjárataihoz a szivattyúház járata, de azt kell mondjam, hogy nem jelent majd gondot, hisz' a nyomóoldalt lezárjuk, mert a Full Flow rendszerhez a fedélen léptetjük ki az olajat, a szívó csatornája meg jóval nagyobb ennek a brazil pumpának, mint a blokké, így azt hozzá, tudjuk igazítani.



Olajpumpa dolog még nincs megoldva, de ha elkészül az alátét, akkor rendben vagyunk. A másik dolog amit ellenőriztem, az meglepett: Mindig ellenőrizni kell egy tuning motornál, hogy a vezérműtengely maximális emelésénél van-e kellő hézag a tőke talpa és a blokk azon felülete között, ami tőke furata körül van. Itt illik 2mm hézagot hagyni. Mivel ebbe a motorba a "legkisebb" Engle tengely kerül, aminek nem kimondottan nagy az emelése, ezért jelen esetben a hézagot csak rutinból ellenőriztem. De ekkor jött a csodálkozás: A furatba beejtett tőke talpa és a vezérműtengely bütyke között csak 1-2 tized hézag volt. Ez azért lehet, mert korábban új tőkéket rakhattak a motorba, amiknek vastagabb a talpuk és nincs olyan szépen kimunkálva a talp töve. Bepróbáltam a motorba egy gyári tőkét, azzal vállalható volt a hézag. Most 2 lehetőség maradt: Vagy elviszem köszörültetni a motorhoz tartozó tőkéket, vagy válogatok össze jó állapotú gyári tőkéket. Holnapra talán megálmodom.


Utángyártott tőke
Gyári tőke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése