2013. április 24., szerda

1776 - hézagolók

A dugattyúkiállásokat hengertalp hézagolókkal lehet beállítani. Ezeket a hézagolókat több cég is gyártja. A gond csak akkor van, ha a gépműhelyben utána marnak a henger felfekvő felületeinek a blokkon, és ennek a mélyebbre mart felületnek a szélessége túl keskenyre sikerül. Ha ez a keskeny felület párosul egy olyan gyártó hengertalp hézagolójával, aki a termékét jó szélesre készíti, akkor a blokkba kialakított mélyedésbe nem tud beülni a hézagoló, a motort nem lehet összerakni. Az alábbi képen ez a jelenség látható.
A következő képen 2 gyártó terméke szerepel. Jól látszik, hogy az EMPI lemezkéje csak olyan esetben használható, ha a blokkon a felfekvő felület nincs mélyebbre marva, míg a CB Performance keskeny karikája elfér egy szűk mélyedésben is.
De ha nincs időnk, kedvünk, lehetőségünk a megfelelő gyártótól rendelni, akkor gyártani/gyártatni is lehet hézagolókat. A saját gyártmányú hézagolók vastagsága szórást mutathat, ami hasznos is lehet: A hézagolókat pontosan megmérve, válogatva, az egyes hengertalpak alatt cserélgetve nagyon pontos dugattyúkiállásokat lehet beállítani.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése