2013. december 26., csütörtök

Dellorto feljavítás - apróságok

Végeztem a 4 Dellorto házának tisztításával. A házakból egyedül a pillangókat, tengelyeket és a csapágyaikat nem szedtem ki, mert azok tökéletes állapotban voltak. Itt jegyezném meg, hogy ha csapágyakat kell cserélni, vagy valamilyen okból ki kell szedni a pillangókat, tengelyeket, akkor ügyelni kell arra, hogy a pillangókat rögzítő csavarok biztosítva vannak. Ha ezeket simán visszacsavarjuk, akkor a rezgéstől kilazulhatnak és egyenesen a motorba kerülnek. Új csavarokat kell használni, melyeket a fejjel ellentétes oldalról megütve biztosíthatunk le. Bár a karburátor alkatrészei elég jól bírják a külső behatásokat, azért ha úgy tisztítom őket, hogy nem szerelem ki a csapágyakat, akkor soha sem áztatom be őket oldószerbe, csak ecsetet használok a tisztításhoz.


Most már tudok úgy dolgozni a karburátorokon, hogy nem leszek nyakig mocskos. Az alkatrészek visszaszerelése előtt azokat is egyenként lepucolom. Az alábbi képen a gyorsítómembránok fedelei és rudazatjai látszanak. Csak a fedél a rúddal összesen 12 alkatrészből áll és ebben nincsenek benne a csavarok, a membrán, a membrán rugója, csak a képen látható fedél a rudazattal.


Összerakáskor sokan kihagynak, felcserélnek 1-1 alkatrészt és amikor nem működik jól a tuning motor, akkor jön a kijelentés "Szar a karbi, befecskendezőt kell tenni a motorra.". Dehogy szar, csak ha kimarad 1 apróság, akkor a motor járásának ütemében be-bespriccel a gyorsító egy kis benzint a motorba. És ez a karbi 1 részének, a gyorsító rendszernek is csak 1 pici, apró darabkája. Összeszereléskor ha mindent a helyére teszünk, nem hibázhatunk. Illetve 1 dolog van amire még figyelnünk kell, a gyorsító rudazat beállítására. Ha a rudazat anyáját túlzottan rátekerjük a rúdra, akkor a gázadást egy füstpamacs kíséri majd, mert túl sokat spriccel be a pumpa. Ez a kisebbik baj, egy jó motor akár még le is küzdi a többlet üzemanyagot. Ha az ellenkezőjét tesszük és nem állítjuk rá eléggé a gyorsításkori üzemanyag mennyiségét, akkor hirtelen gázadáskor szinte leáll a motor és csak nagyon lassan szedi össze magát.




Fedelek összerakva, beállítva, folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése